Olen kasannut ympärilleni sellaisen määrän kissakirjoja, että niistä voisi jo tehdä jonkinlaisen koosteen. Varsinkin yleisesti kissoja esittelevät käännösteokset ovat usein niin huonoja, että on oikeus ja kohtuus antaa kunniaa laadukkaammille kirjoille.
Olen ehtinyt jo useaan otteeseen kuulla, mikä on paras suomenkielinen kissakirja. Helena Telkänrannan Matka kissan mieleen onkin ehdottomasti paras kissan sielunelämää ja käyttäytymistä käsittelevä teos, jonka olen lukenut. Olen tämän joskus nuorempanakin lukenut, mutta ei ole suinkaan pahitteeksi kerrata. Kirjan perussanoma taitaa olla se, että kissan hullunkuriseltakin vaikuttavalla toiminnalla on sille itselleen aivan looginen tarkoitus.
Tämän kirjan tilasin omakseni vähän aikaa sitten antikka.netin kautta eikä maksanut kuin kahdeksan euroa plus postikulut. Lisäksi kirja on kuin sitä ei olisi kukaan koskaan lukenut. Kissa-hakusanalla saa jo aika hyvän valikoiman kirjoja aiheesta.
Toinen yleisesti suosittu kirja on Mirjam Nummisen Kissallesi terveyttä ja pitkää ikää. Lainasin tämän vasta tänään kirjastosta, joten lopullista mielipidettä en ole voinut muodostaa.
Harmittaa, että kirjan ulkoasu on niin sekava ja varsinkin kannet näyttävät 80-lukulaisilta, vaikka nettisivun mukaan se on vuodelta 2007 (itse kirjasta kun en painovuotta edes löytänyt). Sekä kirjoitustyyli että sekalainen valikoima artikkeleita muistuttavat paikoin henkilökohtaisia muistelmia. Mutta joka tapauksessa sellaiseksi teos on varsin sivistävä. Kirja on myös pullollaan värikuvia ja havainnollistavia taulukoita ja listoja. Tämä saattaa päätyä hankintalistalle, vaikka tyyli ei ollenkaan ole mieleeni.
Olen kaipaillut kissan mielen täydennykseksi fyysikkaa ja terveyttä. Joulupukki on saanut jo vihjeen, että kotikirjastoon mahtuisi tänä vuonna ilmestynyt Sari Haikan Kissan uusi kotilääkäri. Lievää ärsytystä aiheuttavasta kansikuvasta huolimatta sisältö on kirjakauppaselailun pohjalta pätevän oloinen ja ulkoasu ja tekstityyli huomattavasti miellyttävämpi kuin edellisessä.
Täysin uusi tuttavuus minulle oli Elina Väyrysen kirjoittama ja Jan Nyströmin mainioin valokuvin höystetty Kissan aktivointi. Suuri osa kirjasta koostuu temppujen opetusohjeista, mutta alussa käsitellään kissan käyttäytymistä tavalla, josta huokuu kissaeläimen kunnioitus. Temppujen opetus on niin hyvin havainnollistettu, että ei voi ainakaan laittaa kirjan puutteeksi, jos jokin tehtävä ei onnistu. Mindy mitä luultavimmin nauttisi yhteisestä harrastuksesta, mutta ongelmana on ainakin se, että Mindy ei välitä perinteisistä nameista. Minä taas en halua tunkea taskujani täyteen sydämenpaloja. Lisäksi tarvitsisin ensin itse kärsivällisyysharjoituksia.
Yllä olevilla kirjat lienevät omia suosikkejani, vaikka näistäkin on puolet varsinaisesti lukematta.
Vanhin omistamani kirja on vuodelta 1992. "Me kissat", jonka on alunperin kirjoittanut italiankielisenä ("Noi gatti") Eugenia Natoli, keskittyy kissojen käyttäytymiseen, erityisesti suhteessa oman lajinsa edustajiin eikä niinkään ihmisiin. Runsaasti kuvitetussa kirjassa viitataan useasti tieteellisiin tutkimuksiin. Se ei ollut ehkä osuvin syntymäpäivälahja 11-vuotiaalle, mutta jälkeenpäin olen osannut arvostaa tieteellistä lähtökohtaa.
Olen saanut lainaksi Wendy Christensenin teoksen Outwitting Cats, joka kattaa laajan skaalan kissan rakenteesta käyttäytymisongelmiin ja piristää välillä anekdooteilla ja sanonnoilla. Olen paksusta kirjasta vasta alkuvaiheessa, mutta aika mielenkiintoiselta se kokonaisuudessaan vaikuttaa.
Bruce Foglen "Kissanomistajan käsikirja" mainitaan monessa kissakirjakeskustelussa. Ihan hyvä se minunkin mielestäni on, mutta tuntui jotenkin suppealta. Juuri kun alettiin päästä asiaan, siirryttiin jo seuraavaan aiheeseen.
* *
Mitkä ovat teidän suosikkejanne ja miksi? Mitä muita hyviä kaunokirjallisuuden puolella on Kirjastokissan lisäksi?
-S
tiistai 30. marraskuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Kissakirjoja kaunokirjallisuuden puolelta? Tämäpä mukava haaste, kirjahyllyä tutkiessani löysin ainakin tällaiset kaksi:
VastaaPoista- Cleveland Amory: Kissa joka tuli jouluksi kotiin
- Michael Capuzzo & Teresa Banik Capuzzo: Sydämeni kissa
Arvosteluja en osaa antaa, lukemisesta on jo sen verran aikaa.
Maistuisiko kuivapalat tai jotkut erityiset raksut? Anni ei myöskään välitä suuremmin erilaisista herkkunameista, meillä palkkiona tempuista on annettu kinkkuleikettä (ihmisen).
VastaaPoistaKiitos Naukulan Mammalle vinkeistä!
VastaaPoistasea: En ole vielä löytänyt tarpeeksi houkuttelevia raksuja tai muuta kuivaa. Tosin en ole temppujakaan kokeillut, mutta yleinen suhtautuminen vaikuttaa siltä, että ehkä jotain viitsii tulla nuuhkaisemaan, mutta jos se ei ole jotain kunnon raakaruokaa niin anti olla. Silkalla uteliaisuudella tuskin pitkälle pötkitään koulutuksessa. Vaikka, kuten todettua, on tuon harrastuksen aloittaminen itsestäkin paljolti kiinni. :)
Itse opetus ei tosiaan varmaan onnistu ilman herkkua, mutta meillä kyllä satunnaisesti kokeiltuna temppu menee nykyään läpi ilman herkkuakin. :D
VastaaPoistaTuoreemmista kissakirjoista tulee mieleen omasta hyllystä Kissan päivät kissanomistajan käsikirja, jonka on kirjoittanut Ulla Barvefjord. Kirja on vuodelta 2004.
VastaaPoistaEdellisen kissani ajalta on Kate Stierncreutzin kirjoittama Kissa - olen saanut kyseisen kirjan 80-luvulla samoin kuin Tietoniekat-sarjan kirjan Kissa Lemmikkinä.
Noista en olekaan lukenut mitään. Barvefjordin kirjasta oli netissä hauska kuvaus, oletettavasti kansitekstistä. Sen ainakin voisi katsastaa joskus.
VastaaPoista-S