tiistai 15. marraskuuta 2011

Mindy-raasu


Eilen oli kolmas kerta, kun käytiin näyttämässä Mindyn silmiä lääkärille. Sunnuntai-iltana Mindyn oikea silmä alkoi rähmiä oikein kunnolla. Vilkkuluomi tuli entistä enemmän esiin, punertavana. Pian vaaleanharmaata töhnää oli myös sarveiskalvon peittona. Silmä oli tosi hurjan näköinen. Pahin vaihe oli tietysti iltayhdeksältä, jolloin ei noin vain lähdetä tai soiteta minnekään. Onneksi punainen vilkkuluomi ja rähmä hävisivät yhtä nopeasti kuin olivat tulleetkin. Jonkin verran vilkkuluomet tosin pysyivät edelleen esillä, kuten viimeiset 2,5 kuukautta. Niissä oli parannusta nähtävissä, mutta vajaan viikon ajan vilkkuluomet ovat taas olleet paljon enemmän näkyvissä.

Mindy tuntuu olevan joka lääkärikäynnillä yhä enemmän peloissaan. Mindy pysyi pienessä sykkyrässä vatsaa tunnustellessa. Suun tarkastuksessa saatiin taas kuulla, että takana on vähän hammaskiveä. Omatunto soimaa, harjauksesta on pitkä aika eikä kyllä koskaan ole onnistunut hammaspesu, varsinkaan takaa. Toivottavasti naudan kielen järsimisestä on edes jotain apua. Mutta se nyt on pieni huoli muuhun verrattuna.

Nyt epäillään, että Mindyn sidekalvontulehduksen taustalla olisi herpes, calici, mykoplasma tai klamydia. Tai sitten ei mikään näistä. Mindy saa nyt ensin neljästi päivässä silmätippoja puolentoista viikon ajan. Jos ne eivät Mindyä paranna, jatketaan neljän viikon Doximycin-kuurilla, jolla hoidetaan mykoplasma ja klamydia. Pitkä antibioottikuuri määrättiin siis varmuuden vuoksi. Jos taas herpes tai calici jyllää, ei ilmeisesti voi oikein muuta kuin yrittää pitää Mindy stressittömänä. Näiden toteaminen on ärsyttävän epävarmaa, kun sairastunutkin voi hyvin saada negatiivisen tuloksen.

Mitä noista nyt on lukenut, mikään ei tunnu erityisen todennäköiseltä, koska ei ole muita oireita kuin silmäongelmat. Onhan Mindy nyt normaalia väsyneempi, mutta ihmekö tuo, kun on tulehtunut silmä ja vähän väliä joutuu pakoilemaan lääkitystä ja silmän ronkkimista. Rokotetuilla kissoilla kuitenkin oireet ovat yleensä lievempiä, niin ehkä se selittäisi sen. Toisaalta nuo virukset ja bakteerit ovat yllättävän yleisiä ja tuntuu siltä, että varsinkin löytökissoilla on melkein ihme, jos niillä ei ole herpestä.

Neljän viikon antibioottikuuri kauhistuttaa. Doximycin on vieläpä varsin pahanmakuinen ja aiheuttaa lisääntynyttä syljeneritystä ja pahoinvointia. Vielä en ole niitä antibiootteja ostanut, koska on pieni toivo, ettei niitä tarvitse antaa. En kyllä oikein usko, että vilkkuluomet pelkillä silmätipoilla katoavat. Joillekin on toiminut pitkävaikutteinen antibioottipistos. Sellainen olisi eilen maksanut 150 €, koska olisi pitänyt ostaa koko pullo. Se taas ei kuitenkaan tehoa mykoplasmaan tai klamydiaan eikä muutenkaan ole takeita, että siitä olisi apua.

Eläinlääkäriä ja silmätippoja ennen pystyin ihan hyvin ottamaan rähmäkasan pois silmäkulmasta, mutta nyt Mindy kipittää pakoon, kun sitä yrittää lähestyä. Voin kuvitella kaikenlaisen lääkitsemisen vaikeutuvan päivä  päivältä. Silmätippojakin pitäisi onnistua antamaan neljästi päivässä, mutta ei se ole mahdollista kuin kolmesti, ellei laita keskelle yötä herätystä.

Ja sitten on Livia. Livialla ei ole näkynyt minkäänlaista häikkää. Livia on myös näillä näkymin lähdössä omaan kotiin joulukuun alussa, joten mahdollinen antibioottikuuri aloitetaan meillä vasta sen jälkeen. Jos Mindyllä on herpes, on luovuttava hoitolaisista.  Se ei välttämättä ole Mindyllekään kivaa, koska on Mindylle iloakin hoidokeista, jos vain kemiat käy yksiin.

Onko lukijoilla kokemuksia näistä sairauksista? Tai ideaa, mikä muu Mindyä voisi vaivata?

-S

17 kommenttia:

 1. Voi Mindy-parka <3 Paranemisia ja voimia suloiselle raitapaitatyttöselle. Harmi, että en osaa auttaa.

  VastaaPoista
 2. Voi Mindy-raasua :( Tosi kurjaa, kun silmät kipeänä. Yleisin aiheuttaja noihin kissojen silmätulehduksiin on juurikin herpes ja klamydia.. Pahentuessaan voivat jopa aiheuttaa sarveiskalvon tulehduksen ja haavaumia. Toivotaan, että silmätipat auttavat :) Voimia pikku potilaalle!

  VastaaPoista
 3. Voi pientä ihanaa Mindyä! Valitettavasti apuja ei löydy täältäkään. Voimia teille!

  VastaaPoista
 4. Voi rassua :( Minustakaan ei ole muuta apua kuin toivottelen Mindylle pikaista paranemista.

  VastaaPoista
 5. Voi pientä, kurjaa että vaivat eivät vieläkään kokonaan selvinneet. :-/ Valitettavasti en minäkään osaa auttaa... Meillä ollaan turvauduttu kissaklinikoiden asiantuntemukseen monimutkaisemmissa kysymyksissä.

  VastaaPoista
 6. Toivottavasti Mindy paranee pian!Minun toisella kissalla on herpes-epäily. Hän tuli meille pienenä pentuna löytöeläintalosta ja sairastui saman tien. Aluksi oli oikea silmä tulehtunut, mutta parani nopeasti silmätipoilla. Mutta tulehdus siirtyi sitten siinä samalla toiseen silmään ja sitä ei niin vain saanutkaan parantumaan. Jos oikein muistan, niin silmätippoja annettiin yhteensä 6 viikkoa ja loppupuolella laitettiin silmään jotain voidettakin tippojen lisäksi. Niin ja myös suun kautta annoimme jossain vaiheessa lääkettä. Sisemmät silmäluomet olivat pahasti turvoksissa ja pahimmassa vaiheessa ne suorastaan liimautuivat kiinni. Sitä ei montaa päivää kestänyt, kunnes silmä lähti siitä nopeasti paranemaan. Mutta pienen kissanpennun pakkolääkitseminen on jättänyt henkisesti pysyvät traumat, ensimmäisen vuoden ajan sen jälkeen hän ei luottanut yhteenkään ihmiseen. Siitä pikkuhiljaa olen yrittänyt ansaita luottamusta takaisin, 3 vuoden jälkeen hän jo nauttii silittelyistä mutta pelkää edelleen olla sylissä ja pelkää myös vieraita ihmisiä. Tarkoitukseni ei ollut peloitella, vaan kannustaa hyvään hoitoon että kissasi paranisi mahdollisimman nopeasti :) Tässä vielä linkki parin vuoden takaiseen blogikirjoitukseen, jossa on kuva kipeästä vauvastani: http://touhuilua.vuodatus.net/blog/1991109/paljon-onnea-vaan-/ Niin ja Killiähän ei ole testattu, että saattaa olla ettei hänellä edes ole herpes-virusta. Tämä pahiten tulehtunut silmä vuotaa jonkin verran päivittäin ja samaten nenä, mutta stressi ei ole laukaissut oireita pahemmiksi. Olemme muuttaneet hänen kanssaan 2 kertaa ja molemmilla kerroilla ei ollut mitään ongelmaa, joten tosiaan saattaa olla ettei ole herpeksestä kyse. Siihen kun ei ole lääkitystä ja kun hän voi hyvin, niin en ole testiä lähtenyt tekemään. Toinen kissani oli minulla jo, kun Killi meille tuli ja Prikulla on alusta asti ollut rokotukset kunnossa, hänellä ei ole mitään oireita ollut kyseisestä taudista. Mutta lisää kissoja en kuitenkaan uskalla ottaa. Tulipa pitkä viesti, toivottavasti saat jotain selvää tästä :)

  VastaaPoista
 7. Ei ole kokemusta eikä neuvoja, mutta toivotan hurjasti tsemppiä potilaalle ja kaikille muillekin!

  VastaaPoista
 8. Paranemisia pikku potilaalle :( Ei meilläkään ole ikinä tuollaisia tauteja ollut, mutta Aadan allergioiden kanssa opin, että kun kissalla on jotain oikeasti vaikeaa tai mutkikkaampaa, säästää hermoja mennä heti parhaalle eläinlääkärille. Hesassa vissiin catvet ja ehkä felina. Varsinkin catvet tuntuu olevan oikeasti se paikka joissa monet virhediagnoosit on selvinneet ja siellä tiedetään uusimmat jutut kissojen terveydestä ja tutkimuksista. Jos käytte jo siellä, sitten ei ole neuvoja, voimantoivotuksia vaan.

  Lääkityksestä vielä sen verran että itse pidän suun kautta annettavia helpoimpina, kissalle kans nopeampaa. Annan itse lääkkeet ja hoidot ennen ruoka-aikaa, jos se vaan lääkkeen ohjeen puolesta sopii, jotain kivaa tulee sentään sen jälkeen...

  VastaaPoista
 9. Voi Mindyä - todella kurjaa, että pikkuisella on tuollainen vaiva. Eikä ole helppoa hoitajillekaan.
  Voin myös suositella Felinaa ja CatVetiä, jossa Minnin epilepsiaa nykyisin hoidetaan.

  VastaaPoista
 10. Voi Mindyä! Meilläpäin Harrilla oli varsinainen ELL-rumba kissan meille muuttaessa, ja kutakuikin samankaltaiselta kuulostaa tuo Mindyn tarina tähän asti.

  Harrin oireena oli jatkuva ja kausittainen silmän rähmiminen, pahimmillaan kellertävää rähmää tuli niin paljon, että H ei voinut pitää silmää auki. Ensimmäisellä käynnillä lääkärillä todettiin vain sarveiskalvon tulehdus, ja siihen määrättiin tippoja. Kun kuuri oli loppunut, jatkuivat kuitenkin oireet, ja sen perusteella kuuria jatkettiin. Hetken aikaa Harri näytti oireettomalta, kun rähmiminen alkoi taas. Tällä kertaa menimme Viikkiin, jossa otettiin viljely rassilla silmästä (!) ja vahva epäilys herpeksestä. Harrilla aloitettiin lysiinikuuri, joka tuntuikin ihme kyllä tepsivän. Viljelyn tulokset tukivat herpes-epäilyä, ja lysiinikuuri syötiin loppuun oireitta.

  Ohjeena tulevaisuutta varten saimme, että aina ennen stressaavaa tilannetta aloitetaan Harrilla ennakkona lysiinitablettien mutustelu, joka estää oireiden alkamisen.

  Toivottavasti Mindylle löytyisi apua! Tässä vielä yksi artikkeli kissan herpesviruksesta: http://www.apexvet.fi/webclinic/Sari/Kissan_herpesvirusFHV1.pdf

  VastaaPoista
 11. Kiitos paljon kaikille tsempistä!

  Sonja: Olisi nyt edes klamydia, johon on antibioottireseptikin valmiina. :/

  Marianne: Kiitos paljon teidän tarinasta. Killin silmä näyttää tosi pahalta kuvassa. Onneksi oireilu on kuitenkin pysynyt kurissa. On tosi inhottavaa, kun lääkitsemiseen voi liittyä luottamuspula. Mindystäkin tuli heti ekojen tippojen jälkeen kartteleva. En halua kuvitellakaan, miten huonot välit meillä on neljän viikon antibioottirumban jäljiltä.

  Saara: Varsinkin toisen lääkärikäynnin jälkeen mietin kissaspesialistia, kun Vallilassa ei sanottu oikeastaan mitään, lueteltiin vain poissuljettuja mahdollisia sairauksia. Tällä kertaa taas lääkäri kuulosti siltä kuin ulkomuistista sanelisi luentomuistiinpanojaan. Lääkäriin kuitenkin piti päästä kiireesti ja vielä tietyllä aikavälillä iltapäivällä - oli vain niin paljon helpompi valinta mennä tuttuun paikkaan, joka on lyhyen kävelymatkan päässä ja jossa on aina saanut ystävällistä palvelua. Mutta seuraavalla kerralla sitten varmaan CatVet.

  Mitä tulee lääkkeen antoon, itse pidän silmätippojen antamista helpompana. Sen olen kerran onnistunut tekemään ilman apua, pillerin saaminen nieluun asti taas on yksin mahdotonta. Meillä ei valitettavasti toimi ruokaan sekoittaminen eikä oikein ruoalla palkitseminenkaan , koska ruoka ei ole koskaan ollut Mindyn juttu. Siinä missä hoitokissat haluavat aamuisin ruokaa, Mindy haluaa parvekkeelle. Namilla Mindy on nyt kuitenkin palkittu lääkintäsuorituksista.

  Minni: Eiköhän tehdä näin, että kun tulee seuraava käyntitarve, kokeillaan CatVetia.

  Skrs: Kiitos myös teidän kokemuksista. Onni, että Harrin näyte vihjasi vahvasti herpeksestä, ettei tarvinnut jäädä arvailemaan, vaikka ikävä tietohan sekin on. Mehän ilmeisesti syötetään klamydian ja mykoplasman varalta pitkä kuuri vain varmuuden vuoksi. Todella inhottavaa, jos se onkin täysin turhaa. Ehkä pitää käydä kissaspesialistilla jo ennen kuin edes kokeilee sitä. Luin itsekin jostain foorumilta juuri, että lysiinillä torjutaan etukäteen stressin laukaisemia oireita. Hyvä tietää, että voi edes jotain tehdä.

  VastaaPoista
 12. Hirmu ikävää :-(( Kuka nyt lääkitsemisestä tykkäis! Mut ei ole kiva olla kipeenäkään. Me toivotaan sulle Mindy kaikkee mahdollista parasta hyvää ja jaksua sun ihmiselle ja onnistumista lääkinnässä ja paranemisessa!

  VastaaPoista
 13. Saako pillerin murskata ja sekoittaa vesitilkkaan ja sitten antaa ruiskulla? Meillä lähes kaikille lääkkeille on saanut tehdä näin, ja se kyllä helpotti huomattavasti lääkitsemistä. Ruiskulla pienen vesi/pilleriseoksen truuttaminen oli paljon helpompaa kun pillerin kanssa säätäminen...

  VastaaPoista
 14. Musta ja Harmaa: Kiitti kamut!

  Saara: Täytyy kysäistä erikseen murskaamisesta. Tosin madotuksessakin ollaan siirrytty ruiskusta pillerinpuolikkaan antamiseen sellaisenaan. (Ihan pienenä Mindy vielä suostui popsimaan Axilurin ruokaan sekoitettuna liuoksena.) Pilleri menee perille nopeammin ja varmemmin. Kummassakin vaihtoehdossa kyllä pelkään, että menee väärään kurkkuun. Niin, meillä on Livian rokotuksen takia madotuskin meneillään.

  Ne antibiootit on todennäköisesti sellaisia, että murskattuna ne maistuvat entistä pahemmalta, koska se on ihmisen nopeasti nielaistavaksi tarkoitettu antibiootti.

  VastaaPoista
 15. Tuli vielä mieleen, että meillä pillerit popsitaan Easypill huijaus-eli koijari-eli puijaustahnan sisältä. On siis makoisa tahna, jonka sisälle lääke ujutetaan, ja toivon mukaan kissa syö lääkkeen tahnan kanssa. Saa apteekeista ja eläinkaupoista. :) Google löysi kuvankin:

  http://www.yliopistonverkkoapteekki.fi/WebRoot/OVA/Shops/KYA/4901/6310/A199/35A6/3BFE/59FA/3D22/20AD/72.jpg

  VastaaPoista
 16. Tuota Easypilliä voisi kyllä joskus kokeilla. Mutta ei sentään koko sellaisen kuurin ajan, johon sisältyy n. 60 tablettia eli tämä kahdesti päivässä neljän viikon ajan. Katsoin joskus apteekissa, että aika kalliita ovat.

  VastaaPoista
 17. Jos lääkkeen ruiskuttaa kissan poskeen eikä nosta päätä ylös lääkitessä, lääkkeen ei pitäisi ikinä mennä väärään kurkkuun. Pieniä ruiskuja saa ihan apteekista tai el.lääkäriltä ilmaiseksi, joskus olen liottanut tabletin kans märkäruoan liemeen tai kanan keitinveteen niin menee alas vielä helpommin. Meillä ei ole easypill ikinä toiminut, mutta joillain kissoilla kuulemma toimii. Jos kissa tykkää juustosta, sitä voi kans käyttää easypillin tapaan, mutta tosiaan meidän kissat pureskelee ruoan niin pieneksi että tuo ei ollut täällä toimiva juttu. Paranemisrapsutuksia kisulle ja jaksamista ihmisille.

  VastaaPoista