maanantai 20. toukokuuta 2013

Haisevat terveiset


Mindylle ei sitten riittänyt, että käydään normaalisti vuositarkastuksessa ja rokotuksella, vaan piti kehittää toinenkin syy. Naukulan  Mamma N:n tavoin tässä kohtaa tulee eritevaroitus. Mindyllä on syksystä asti ollut kakkapäiväkirja, kun ensin piti seurata veren ilmestymistiheyttä ja allergiaruokavalioon siirtyminen puolestaan aiheutti ummetusta. Tilanne ehti tasoittua, mutta pari viikkoa sitten tehdyn madotuksen jälkeen kakka on tullut vain Levolacilla. Mindy ei ole kyllä edes yrittänyt kakata, on muuten vain  skipannut sen toimenpiteen. Lääkäriin mentiin tilanteessa, jossa edellinen kakka oli tullut keskiviikkona.

Mindy ilmoitti heti vastaanottavalle hoitajalle että "Määääää en haluu olla täällä!" ja matkallakin tuli aivan uudenlaisia valitusääniä. Heti, kun kissa oli kipattu kopasta, kyykisteli Mindy haisevan vastalauseensa tutkimuspöydän reunalle siten, että puolet pökäleistä pompsahteli lattialle. Eipä siitä voinut kuin iloita.

Siihen se yhteistyö sitten lakkasikin. Rokotepiikkiä lääkäri ei uskaltanut tuikata ilman pyyhkeeseen kietomista ja hoitajaa apuna. Korvat ja suun limakalvot meni taas vilkaisuksi, kun Mindy oli niin tuimailmeinen. Onneksi vaa'alla pysyy hyvin kauhusta kangistuneena. Vuosi sitten painoa oli 3,5 kg, elokuussa Felinassa 3,7 kg ja nyt 3,9 kg. Olenkin jo uhkaillut Mindyä laihiksella, ennen kuin lääkäri ehtii ensin.

Mahdollisiksi ummetuksen syiksi mainittiin hidas peristaltiikka, josta oli puhetta jo Mindyn pentuaikoina. Toinen mahdollisuus on megakoolon eli laajentunut paksusuoli. Toistaiseksi ainakin jatketaan vain antamalla kissanmallasta ja varmistamalla vedenjuonti. Levolacia enintään kerran viikossa, ettei suoli totu siihen. Voidaan kokeilla myös Royal Caninin Fibre Response -ruokaa, jossa on erityisesti psylliumia. Psylliumia löytyy ruokakaapista muutenkin, niin sitä voi sekoittaa seitiateriaan tms. Makuvesiäkin ehdoteltiin. Voisikin nappaista parvekedrinksuun taas jonkun lehden antamaan aromia.

Mindyn eliminaatiodieetti ei johtanut oikein mihinkään. En mitenkään keksi allergisoivaa ruokaa, mutta selväksi kävi, että mikään vähääkään tavallinen raksu ei käy. Muutaman kuukauden, kun raksuna oli ollut vain Hill's z/d, niin jopa allergiaruoaksi sanottu raksu aiheutti kaaressa lentävän oksun.Onneksi lihoja ja kalaa ja piimääkin voi syöttää entiseen malliin. Märkäruosta edelleen kelpaa parhaimmillaan kastike, usein ei sekään.

Jälleen siis tulimme lääkäristä suunnilleen yhtä epätietoisina kuin sinne menimmekin, mutta hyvällä mielellä kuitenkin. Mindy päästi perinteiset ilon miukahdukset päästyään takaisin kotiin. Mindy voi muuten hyvin ja Vallilan henkilökunta oli edelleen oikein mukava.

-S

10 kommenttia:

 1. Voi ei:D
  No onneksi se kakka kuitenkin tuli... Melkoinen mysteeri tuntuu tuo Mindyn suolisto olevan. Montako kertaa vuodessa teillä madotetaan? Kuinka tarpeen se on?

  Hyvä että Mindy on muuten oma iloinen itsensä: Lihoo, kalloo ja piimoo vaan sitten pöytään!

  Ja yksi kysymys: Mitä ne makuvedet oikein ovat?

  VastaaPoista
 2. Sanopa muuta, ei taida ikinä selvitä, mikä suolistoa vaivaa.

  Vuosittain keväällä ennen rokotusta madotetaan ja syksyllä ulkoilukauden päätteeksi toisen kerran, siinäpä ne kerrat. Kerran madotuksesta ilmaantui suolinkaisia juuri vähän ennen rokotusta, joten selvästi oli syytäkin, vaikkei Mindy paljoa ulkona nuohoa.

  Ihmetystä herätti täälläkin päässä makuvedet. Mutta yleisesti ne on vesiä, joissa on makua, esim. kanan tai kalan keitinliemi.

  VastaaPoista
 3. No pääasia että kakka tuli kuitenkin :D

  Muuten kuulostaa perin tutulta tuo. Eläinlääkärillä ollaan tuimia, allergiaan ei löydy syytä ja laatikolla käydään joskus ja jouluna... Tosin kakkajuttujen takia me ei olla käyty eläinlääkärissä, koska totesin, että tuo kana vain kerta kaikkiaan sulaa niin hyvin, ettei siitä jää jäljelle mitään. Eläinlääkärillä asiasta puhuttiin ja lääkäri oli samaa mieltä eikä pitänyt huolestuttavana. Niin ja siis z/d:kö oksetti Mindyä? Jos kyllä, niin sekin kuulostaa kumman tutulta, vaikka meillä se olikin märkäruokaa...

  Tsemppiä teille hirmuisesti! Selittämättömät vaivat on typeriä...

  VastaaPoista
 4. Olipa sekava ilmaisu, siis z/d on se, joka nyt on se ainut kelpaava raksu (onneksi siitä ei ole vielä ollut nirsoilua, muuten oltaisiin pulassa). Mutta sitten oli joku muuten vain herkille sopiva, jossa ei ollut oikein muuta kuin kanaa, mutta sekään ei sitten käynyt.

  Näin nämä meidän mysteerikissat avaavat meille näkymiä myös lääketieteeseen ja ruokintaan enemmän kuin ehkä välittäisimme. :) Tsemppiä teillekin!

  VastaaPoista
 5. Harmaalla on kans hidas kakka, mutta olen käyttänyt Levolacia vain kaksi kertaa, just tuon takia - ettei suolisto tottuisi. Muistaessani lisään kissan märkäruokaan samoja hiutaleita joita käytän ite, tarvii vaan laittaa lisää vettä myös ruokaan. Hyvin poitsu niitä syö.

  Harmaa tekee kakan noin jokatoinen päivä.

  VastaaPoista
 6. Hienoa, että kakka tuli! :) Tuttuja vaivoja nämä ja niin ikäviä. Tsemppiä teille!

  VastaaPoista
 7. Naukulan Helmi halusi lähettää teille extrahienon tunnustuksen! Se on Naukulassa noudettavissa :)

  VastaaPoista
 8. Tuli mieleen tuosta verisestä kakasta, että oliko Mindyltä testattu giardia? Harrilla oli pitkään veristä ja limaista kakkaa, joka loppui kun giardia häädettiin.

  VastaaPoista
 9. Zepa: Joka toinen päivä onkin varmaan ihan hyvä, kun ei syö pääasiallisesti viljahöttöä. Hyvä, kun maistuu neste ja kuitu.

  Mamma N: Kiitos tsempistä sekä extrakissamaisesta tunnustuksesta!

  Skrs: Giardia testattiin myös jossain vaiheessa. Jotenkin ongelmat liittyvät ruokaan, koska verta ei enää tule z/d-raksuja syödessä ja veri palasi, kun yritin muita raksuja.

  VastaaPoista
 10. Hurrrmaavalle haisulille lähetämme mekin tunnustuksen ♥

  VastaaPoista